Produbljivanje saradnje sa Vanuatuom u oblastima od zajedničkog interesa

Bez autora
Oct 22 2024

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić i zamenik predsednika Vlade i ministar inostranih poslova, međunarodne saradnje i spoljne trgovine Republike Vanuatu Matai Seremaja Navalu potpisali su danas Memorandum o razumevanju o bilateralnim konsultacijama između dva ministarstva.

Đurić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Navaluom, podsetio na to da je naša zemlja uspostavila diplomatske odnose sa Vanuatuom pre samo šest godina, te da je poseta zvaničnika ove pacifičke države Srbiji prva na visokom političkom nivou.

On je izneo uverenje da prijateljstvo dveju zemalja, koje je dodatni zamah dobilo i na nedavno održanom samitu Foruma pacifičkih ostrva u Tongi, u narednom periodu može još više da se razvija.

Ministar je izrazio nadu da će, pored potpisanog Memoranduma, jedan od rezultata današnje posete biti i produbljeno razumevanje za poziciju Srbije kada je reč o našim internim i regionalnim pitanjima, kao i da mi bolje razumemo izazove i otvorena pitanja sa kojima se suočava Vanuatu i čitav pacifički pojas.

Đurić je najavio da će delegacija Vanuatua posetiti neke od naših najboljih poljoprivrednih instituta, ali i druge naučne ustanove iz ostalih oblasti.

Naša saradnja u oblasti prosvete, kroz program „Svet u Srbiji“, u okviru koga nekoliko studenata iz Vanuatua studira u Srbiji, već daje rezultate i uveren sam u to da će ti studenti biti trajan most saradnje i prijateljstva između naših zemalja, poručio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, prostora za unapređenje bilateralne saradnje ima i u domenu turizma, zdravstva i visokih tehnologija, a sa naše strane postoji spremnost da podelimo iskustva u oblasti elektronske uprave, digitalizacije i veštačke inteligencije.

Đurić je naveo da je delegacija iz Vanuatua prihvatila poziv Srbije da učestvuju na specijalizovanoj izložbi EKSPO 2027, gde će imati svoj paviljon na kome će Evropljani i ljudi iz drugih delova sveta moći da se upoznaju sa bogatom kulturom, istorijom i tradicijom naroda ove zemlje.

Navalu je istakao da je na sastanku sa šefom srpske diplomatije bilo reči o globalnim pitanjima, poput mira i bezbednosti, razvoja, zaštite životne sredine, klimatskih promena.

On je posebno pohvalio pažnju koju Srbija pridaje pacifičkim ostrvskim zemljama, rekavši da to doprinosi poboljšanju životnih uslova tamošnjih naroda, uz napomenu da je Vanuatu pružio snažnu podršku Srbiji da bude domaćin specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

Navalu je, govoreći o programu „Svet u Srbijiˮ, precizirao da trenutno u Beogradu studira troje studenata iz njegove zemlje, uz očekivanje da će u budućnosti biti još više studenata iz Vanuatua koji će u Srbiji sticati korisna znanja u oblasti nauke, poljoprivrede, zdravstva, tehnologija i sporta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik